In de zomer van 2004 zat ik bij de directie van Sanoma Uitgevers om te praten over de overname van hun in-house fotostudio, nu precies 15 jaar later, schrijf ik dit laatste bericht onder de vlag van Studio5982.

Sanoma had in 2001 een verouderde fotostudio van VNU overgenomen en die was volgens hun niet meer rendabel.
Samen met Iris, Ronald en Jan-Paul had ik het plan hoe we die studio echter wel weer succesvol konden maken. Op 2 november belde Sanoma mij op dat we konden beginnen en op 1 januari 2005 sprongen we in het diepe. 
We huurden de ruimte van Sanoma voor een astronomisch bedrag per maand maar konden helemaal onafhankelijk op onze eigenwijze manier een fotostudio neerzetten: fotografen in vaste dienst, alleen de allerbeste apparatuur en snel de beste kwaliteit leveren.

Dit ging fantastisch en we zijn in de eerste jaren naar zo’n 15 man personeel gegroeid met nog extra studio’s in het World Fashion Centre. Zelfs de kerk van Amstelhoek hebben we nog meer dan een jaar als studio gehad. Een geweldige tijd met fantastische klanten als Asics, Karwei en heel veel magazines. Sanoma had toen alleen al ruim 90 titels en wij hadden vaste rubrieken in vrijwel alle magazines zoals Yes, Celebrity, Cosmopolitan en VTwonen. Vanaf het 0-nummer werden we betrokken bij de Nederlandse Grazia, deed Iris fotoshoots in de woestijnen van Oman en Israel en sponsorden we het fotofestival Naarden. We organiseerden foto-estafettes, exposities en steunden wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met het Spaarnestad Archief.

Toen kwam de eerste crisis: het einde van de bladen. Sanoma verkocht of stopte met veel magazines en wij verloren veel. We moesten saneren, betrokken een kleinere ruimte in het Sanomagebouw en namen onder andere afscheid van onze beeldbewerkers in vaste dienst; ons team slonk.

En toch hebben we die crisis overleeft, mede dankzij de komst van e-commerce. In 2005 was in onze studio al uitgevonden hoe je kleding zo kon fotograferen dat het leek alsof deze door een onzichtbaar model gedragen werd. Er was (en is) niemand die dit zo goed kan als wij. 
We hebben heel veel merken en bedrijven geholpen bij het opzetten van hun webwinkel en fotografie voor online. Klanten waar we trost op waren zoals Vanilia, Zenggi, Zoe Karssen en Denham.
Daarnaast kregen we de kans om mee te doen met een pitch voor Tommy Hilfiger. Hier kwamen we met glans doorheen en we hebben nog tot voor kort 6 keer per jaar een tijdelijke fotostudio op hun hoofdkantoor ingericht. 

Een paar jaar later kregen we opnieuw te maken met een crisis: de bankencrisis waarbij de hele mode-detailhandel instortte.
Klanten konden ons niet betalen omdat hun collectie niet ingekocht werd en we kregen te maken met een aantal partijen die failliet gingen. Hierdoor kwamen wij ook op zwart zaad te zitten.

Toch hebben we ook deze crisis overleeft omdat we vast bleven houden aan waar we goed in zijn: Kwalitatief hoogstaande fotografie zonder flauwekul.  Dat zagen ze bij bol.com ook en ik werd gevraagd om mee te helpen met de richtlijnen voor hun visuele presentatie en veel belangrijker: het opzetten van de bol.com in-house fotostudio.
Ruim 2,5 jaar ben ik met Ronald naar hoofdkantoor van bol.com in Utrecht gereden en hebben we daar al het pionierswerk gedaan voor deze studio. Deze in-house fotostudio draait nu 1,5 jaar op eigen kracht en wij zijn echt trots dat we daarbij aan de basis hebben gestaan.

Tot hier niks meer dan een succesverhaal.. en toen werd het 2018.
De bol.com klus zat er op en we merkten dat andere klanten minder kwamen. We werden ingehaald door studio’s die mindere kwaliteit leverden voor een lagere prijs. Zo kregen we te maken met de concurrentie van styleshoot-machines waarbij veelal een stagiaire van een stylingopleiding een pop aankleedt en vervolgens via een Ipad automatisch foto’s gemaakt worden. Ook moesten we concurreren met low budget studio’s waarbij de foto’s gemaakt worden door schoolverlaters en de beelden voor de bewerking naar India of Bangladesh gestuurd worden. Door deze werkwijze is de kwaliteit, maar ook de prijs voor e-commerce fotografie volledig ingestort. 

Uit testen blijkt dat goed beeld beter verkoopt, maar er zijn maar een paar merken die wel voor die hoge kwaliteit gaan en daar ook iets meer voor willen betalen.
Daarnaast staan de tarieven voor de magazines heel erg onder druk. Te vaak wordt er gezegd dat er geen budget is, maar dat de foto’s in het magazine wel goede promotie is. Daar kun je alleen niet de huur van betalen.

Inmiddels is onze dagprijs nu in heel veel gevallen al gedaald tot 2/3 van hetgeen we in 2005 rekenden. We hebben in 15 jaar nog nooit onze prijs kunnen verhogen.
Hiermee kunnen we geen fotografen in vaste dienst, 600m2 studiovloer en professionele camera’s en licht betalen. 

Fotografie voor media en e-commerce is een markt geworden waarbij freelancers andere freelancers inhuren, waar schoolverlaters voor minimumloon op een tijdelijk contract 100 beelden per dag moeten schieten en iedereen die een camera bij de mediamarkt koopt zich fotograaf mag noemen.

Wij hebben 15 jaar lang de top aangevoerd met onze studiofotografie. Ondanks dat onze agenda op dit moment vol is, lukt het ons echter niet om door hoge vaste lasten in verhouding tot lage inkomsten langer ons hoofd boven water te houden. 
Daarnaast kan en wil ik niet onze ervaren vaste fotografen ontslaan en ze vervangen door beginners of freelancers op tijdelijke (wurg)contracten. Zo kan, wil en heb ik nooit willen werken.
Afgelopen maand heb ik dan ook de moeilijkste beslissing in 15 jaar moeten nemen en faillissement moeten aanvragen.

Het is nu aan de curator hoe het allemaal verder gaat. Ik hoop, en weet dat ik ook voor onze fotografen en veel van onze klanten spreek, dat er een mogelijkheid komt voor een doorstart.
Bij onze fotografen zit zo veel ervaring en kennis dat het doodzonde zou zijn als dit verloren gaat. Daarnaast geloven we nog steeds dat creatieve en kwalitatief goede fotografie beter verkoopt.

Ik wil al onze klanten bedanken voor hun vertrouwen de afgelopen 15 jaar en een heel groot dankjewel aan iedereen die bij ons gewerkt heeft:
Agnes, Aleksandra, Anne, Bas, Carli, Celine, Dionne, Femke, Fleur, Froukje, Iris, Jaimie, Jan, Jan-Paul, Jet, Johanneke, Kaj, Lisa, Marleen, Merel, Narayana, Pauline, Peter, Ronald, Sharon, Sophie, Steven, kleine Tom, grote Tom en Vicky


Dank jullie wel!

Walter Sans
Tot 16 juli 2019 eigenaar van Studio 5982 BV